Microscoop voor exacte en biomedische wetenschappen
Wanneer u observaties wilt doen voor biologische en medische onderzoeken met behulp van fluorophoren om bij levende cellen de levensprocessen te kunnen visualiseren heeft u een fluorescentie microscoop nodig.
Bij de fluorescententie microscoop worden één of meerdere fluorescerende stoffen (fluorophoren) toegevoegd bij het te onderzoeken specimen. Deze fluoropheren hechten zich aan welbepaalde delen van het weefsel zoals eiwitten. De fluorophoren gaan vervolgens oplichten (emissie licht) wanneer zij worden blootgesteld aan licht met een kortere golflengte (excitatie licht). Hierdoor kan met bijvoorbeeld tumorcellen van goede cellen onderscheiden, de aan-of-afwezigheid van antistoffen aantonen etc.
Verlichting
De Bresser Science ADL 601F is voorzien van twee verschillende lichtbronnen. Vanaf de onderkant schijnt een 20 watt halogeenlamp door het preparaat heen. U heeft met deze microscoop de mogelijkheid om vanaf de bovenkant (opschijnend) de specimen te verlichten. Hiervoor wordt een 100 watt kwiklamp gebruikt, deze kwiklamp is ideaal voor fluorescentiemicroscopie.
Trinoculair: met twee ogen kijken & optie voor microscopen camera
Deze microscoop is trinoculair, dit houdt in dat de microscoop voorzien is van twee oculairs waarmee u met beide ogen gelijktijdig doorheen kunt kijken. Naast deze twee oculairs is er aan de bovenkant ook nog ruimte voor een derde oculair, deze wordt meestal gebruikt om een camera aan te sluiten. Een groot voordeel van een trinoculaire microscoop is dat u terwijl uzelf door de microscoop kijkt ook gelijkertijd foto- en filmbeelden kunt maken van de te bestuderen objecten. Als u gebruik maakt van een CCD camera kunt u via een monitor tevens de omstanders mee laten kijken.
Objectieven en condensor
Deze microscoop wordt geleverd met planachromatische objectieven met een vergroting van 4x, 10x, 40x en 100x. Zowel Het objectief met 40x en 100x vergroting is voorzien van een immersie-olie om een nog hogere beeldkwaliteit weer te geven. Tussen de halogeenlamp en de objectieven zit een Abbe-condensor bevestigd welke in hoogte verstelbaar is. Deze is voorzien van een irisdiafragma en biedt tevens plek aan diverse kleurenfilters.
Tubus en oculair
Deze binoculaire helderveld microscoop beschikt over een kwalitatief hoogstaande tubus met WF 10x oculairs met een gezichtsveld van 22mm. De oculairs zijn uitwisselbaar en deze microscoop kan later dan ook uitgebreid worden met een andere oculairs om hogere/lagere vergrotingen te verkrijgen. De tubus is gemonteerd onder 30 graden, daarnaast is de oogafstand instelbaar met een bereik tussen de 50-75mm.
Kruistafel
De Bresser Science ADL is voorzien van een objecttafel welke standaard is voorzien van een kogelgelagerde kruistafel met verticale coaxale bediening waarmee u zeer nauwkeurig uw preparaat mee kunt bewegen. Daarnaast is de preparaathouder afneembaar.
Fluorescentiemicroscopie: breng moloculaire species in beeld
In tegenstelling tot andere vormen van optische microscopie die zijn gebaseerd op macroscopische preparaten, zoals fasecontrast, de absorptie van licht, en lichtbreking werkt fluorescentiemicroscopie op een andere manier. Fluorescentie werkt met onzichtbare ultraviolette straling, hierdoor lichten bepaalde substanties op wanneer ze worden geactiveerd door ultraviolette energie. Fluorescentie is in staat om één enkele moleculaire species in beeld te brengen, puur gebaseerd op basis van de eigenschappen van fluorescentie-emissie. Met andere woorden; met behulp van fluorescentiemicroscopie kan de exacte locatie van intracellulaire componenten die gelabeld zijn met met specifieke fluorforen worden bekeken/gecontroleerd. Daarnaast is het ook mogelijk om de bijbehorende diffusiecoëfficiënten, bewegingskarakteristieken en interacties met andere biomoleculen te bekijken.